Skocz do zawartości




Zdjęcie

Dlaczego na laptopie HP mam problem z zainstalowaniem systemu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 leszeklbl

leszeklbl

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 06 grudzień 2012 - 15:10

Czy ktoś wie dlaczego na laptopie HP nc6220 nie mogę zainstalować systemu z płyty.Ani windows ani linux instalacja nie idzie.Po ustawieniu w biosie rozruchu z CD uruchamia się normalnie instalator ale czeka i czeka i nic.Z pendrive-a to samo.Uruchamia się i czeka .Bios chciałem zaktualizować nie mogę coś ni piozwala ani zaktualizowąć biosa ani zainstalować czegokolwiek.Co trzeba przełączyć czy ustawić w biosie aby wreszcie było tak jak powinno być.Kolega przyniósł laptopa też HP i to samo .Te same płyty na Asusie idą normalnie i można zainstalować wszystko.Napęd sprawny wyjmowałem i sprawdzałem na innym laptopie.O co chodzi w tym wszystkim ?

#2 pionaj

pionaj

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 32895 postów

Napisano 06 grudzień 2012 - 16:59

http://www.google.co...ie7&rlz=1I7GGIH

#3 leszeklbl

leszeklbl

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 grudzień 2012 - 07:07

Przejrzałem ten link co mi wkleiłeś i nic z tych rzeczy ...Systemy które próbowałem zainstalować to WIndowsXP, Vista Windows8,Linux Ubuntu,Mandriva, wszędzie jest to samo,staruje z płyty, dysk jest ustawiony w biosie jako drugi,są ekrany startowe instalatorów ale nic się nie dzieje.Mruga prostokąt oczekiwania i mruga..Po podłączeniu napędu zewnętrznego na USB i ustawieniu startowania z tego napędu na tych samych płytach jest wszystko OK.A z poziomu samego laptopa nic nie idzie Gdzieś coś jest włączone i coś blokuje ....pytanie tylko co? I o to mi chodzi żeby to wyłączyć

#4 leszeklbl

leszeklbl

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 grudzień 2012 - 07:53

Jeszcze jedno..... z tych samych płyt i zrobione instalacje na Pendrive-a po ustawieniu startowania oczywiście też z Pendrive-a jest to samo też czeka i czeka ...instalacja nie idzie.Na HP kolegi jest identycznie na tych samych płytach z napędu czy z Pena laptop zachowuje się identycznie.

#5 pionaj

pionaj

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 32895 postów

Napisano 07 grudzień 2012 - 17:21

dysk twardy na SATA może trzeba w biosie z ahci zmienić na ide

#6 leszeklbl

leszeklbl

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 grudzień 2012 - 21:45

Przejrzałem cały bios nie ma takiej opcji w biosie.A tak jak pisałem z napędu podłączonego na USB także by się nie instalowało a instaluje się.Nie można też uruchomić np Live CD Linuxa bo czeka i czeka w nieskończoność.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Pozycjonowanie strony: Virtual Development