Skocz do zawartości




Zdjęcie

Bezprzewodowy net na laptopie przez router


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

Katalogi.pl

Katalogi.pl
  • Bywalec

#1 LouRaider

LouRaider

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 31 maj 2006 - 18:40

Witam. Otóż dzisiaj kupiłem router LINKSYS który pozwala się łączyć z internetem także bezprzewodowo. Skonfigurowałem go i teraz mogę się łączyć na dwóch komputerach z internetem przy pomocy zwykłych kabli sieciowych podłączonych do routera. Teraz główny problem:

Jak skonfigurować laptop aby "widział" router? Chodzi o to abym mógł korzystać także z internetu które "daje" router na laptopie (Karta sieciowa w menedżerze urządzeń jest podpisana jako "Karta sieciowa 1394").

Z góry dzięki za pomoc.

#2 deino

deino

    1

  • Moderators
  • 17164 postów

Napisano 31 maj 2006 - 23:06

ta sie nie da - to jest http://pl.wikipedia.org/wiki/IEEE_1394 .

jaka jeszcze tam karte masz?

#3 LouRaider

LouRaider

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 01 czerwiec 2006 - 13:29

Mam jeszcze jakąś kartę wkładaną z boku do laptopa którą kupiłem w sieci orange aby mieć bezprzewodowy dostęp do internetu (firmy Sony Ericsson). Za pomocą tej karty mam internet na laptopie do 56kbps. Ale ta karta się raczej nie przyda?

Nie wspominam tu o zwykłej karcie sieciowej bo do niej trzeba kabel podłączyć. A mi chodzi o to, żeby przy uruchomionym routerze ("Wireless-G") móc po całym domu chodzić z laptopem i cieszyć się szybszym łączem niż to które daje Orange.

#4 deino

deino

    1

  • Moderators
  • 17164 postów

Napisano 01 czerwiec 2006 - 14:55

menadzer urzadzen/karty sieciowe - co tam masz wymienione?

#5 Tadeusz.

Tadeusz.

    Ouch Maker

  • Members
  • PipPipPip
  • 5098 postów

Napisano 03 czerwiec 2006 - 20:00

Witam
Po pierwsze niezakladalem nowego tematu bo stwierdzilem ze moj problem jest podobny do kolegi a wiec:
Mam Laptopa Toshiba jest od podlaczony do routera ktory obsluguje siec bezprzewodowa. Teraz obecie jest podlaczony przez kabel ale chodzi mi o to tak jak kolega pisal "zeby chodzic z laptopem po calym domu"
Wiec tak mam w laptopie:
- 1394 Net Adapter
- Intel® PRO/Wireless 2200BG Network Connection
- Realtek RTL8139/810x Family Fast Ethernet NIC

No i moje pytanie jak moge sie polaczyc bezprzewodowo z routerem. Mam jakies tam program do TOSHIBY i wykrywa normalnie ale niemoge sie polaczyc.
Laczy sie przez Wireless napewno bo mam z przodu taki przelacznik i on musi byc na on
Moze ktos bedzie wiedzial co i jak trzeba skonfigurowac
Pozdrawiam tadeusz

#6 misiu2099

misiu2099

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 276 postów

Napisano 04 czerwiec 2006 - 18:09

witam
powinieneś mieć program do Intel® PRO/Wireless 2200BG Network Connection, który umożliwia łatwe i szybkie wyszukanie dostępnych sieci bezprzewodowych w danym miejcu. powinien znajdować się na płycie ze sterownikami do owej karty. jak taki masz to go odpal i spróbuj się połączyć, najlepiej blisko routera, żeby wykluczyć słaby sygnał. jakby co to zobacz jeszcze tutaj:
http://support2.jp.dell.com/docs/network/P65126/po/xpsetup.htm

pozdrawiam

#7 LouRaider

LouRaider

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 06 czerwiec 2006 - 19:41

Heh. Mi o ile udało się znaleźć kartę sieciową w laptopie (była wyłączona przełącznikiem z przodu laptopa) to mam skonfigurowaną sieć [brama, dns, maska itp jest prawidłowa]) - laptop pinguje komputer który jest kablem połączony do komputera ale nie mogę się połączyć z internetem który udostępnia router. Laptop się łączy z sieciami bezprzewodowymi; widzi je [w Pniewach pod Poznaniem kilka wykrył i się połączył - swoją drogą właściciele tychże sieci żadnych zabezpieczeń nie wprowadzili - można hulać do woli]. Znajomy mi powiedział aby zmienić coś w opcjach z "klient" na "serwer". Szukałem w opcjach ale nie ma niczego takiego. Czy ktoś może mi pomóc? (mam router linksys wireless-g)

Z góry dzięki!!

A właśnie.. Jeśli ktoś mi poleci zmienić ustawienia sieci we Właściwości->Protokół internetowy (TCP/IP)->Właściwości na "Uzyskaj adres IP automatycznie" to z góry mówię - tak działa tylko na komputerze stacjonarnym u mnie w sieci. Jeśli tak ustawię w laptopie to gubi sieć.

#8 LouRaider

LouRaider

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 06 czerwiec 2006 - 19:42

Miałem napisać pinguje komputer który jest kablem połączony do ROUTERA :)

#9 Tadeusz.

Tadeusz.

    Ouch Maker

  • Members
  • PipPipPip
  • 5098 postów

Napisano 06 czerwiec 2006 - 20:06



a ja mam problem z polaczeniem wykrywa mi siec wszystko ladnie pieknie ale pisze ze mam jakis niewlasciwy ip i nieda sie polaczyc jak odlacze kabel od neta to laczy sie automatycznie ale przerywa jak daje we wlasciwosciach napraw to pokazuje sie takie cos jak na skrinie
Ma ktos jakas rade na to?

#10 Y2J

Y2J

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 postów

Napisano 07 czerwiec 2006 - 19:08

JA mam bardzo podobny problem i tez nie zakladam tego tematu tylko chce sie dopisac: Roznica jest tylko taka ze jestem zielony w tej dziedzinie. Wiec opisze: Obecnie mam stalke DSL podlaczona z gniazdka tel, do splitera, do routera (Speedport W500 V) i do laptopa. Dzisiaj kupile Wireless LAN Stick pod USB i zainstalowalem go. Komputer ta karte widzi ale za nic nie cche sie polaczyc. Kumpel mi mowil ze musze wykupic taka usluge u providera (czyli bezprzewodowy internet) ale nie wiem czy to prawda? W sieciach mam "polaczenie LAN" i "polaczenie 1394" (slownictwo moze sie troche roznic bo jezdze na niemieckim windowsie XPSP2). Po zainstalowaniu tego WLAN Sticka dodalo tam tez Wireless LAN ale ciagle mam ikonke na pasku ze polaczenie nie moze byc ustanowione. Probowalem duzo grzebac i nic, zmienialem rozne ustawienia (na ktorych sie nie znam), w koncu wszystko odinstalowalem i wrocilem do pierwszych ustawien ale nie po to przeciez kupilem WLANa. PROSZE O POMOC.

#11 Y2J

Y2J

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 postów

Napisano 07 czerwiec 2006 - 19:10

Aha, na tym routerze od zawsze palila mi sie dioda WLAN (co wg instrukcji oznacza ze wszystko jest w tym zakresie OK) Po zainstalowaniu WLAN Sticka dioda nadal sie swieci, tak samo jak dioda LAN i Online. Jestem lekko podku@@@@ny:(

#12 Tadeusz.

Tadeusz.

    Ouch Maker

  • Members
  • PipPipPip
  • 5098 postów

Napisano 07 czerwiec 2006 - 19:11

No to juz sa 3 problemy
Czekamy az ktos nam pomoze

#13 Y2J

Y2J

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 postów

Napisano 07 czerwiec 2006 - 19:12

Z tej zlosci wszystko mi sie popieprzylo: Online swieci sie tylko jak jade przez kabel. Jak chce WLAN to sygnalizuje tylko WLAN (bez online). Jesli ktos zechce mi pomoc to podam dokladniej te wszystkie dane i zachowanie sprzetu.

#14 Tadeusz.

Tadeusz.

    Ouch Maker

  • Members
  • PipPipPip
  • 5098 postów

Napisano 07 czerwiec 2006 - 20:06

chyba nikt niepotrafi nam pomoc szkoda

#15 Y2J

Y2J

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 postów

Napisano 07 czerwiec 2006 - 21:26

Ja cos probowalem znalezc na innych forach, nawet tych zagranicznych. Jedynie co znalazlem to to ze trzeba odpowiednio ustawic router (w moim przypadku zn adresu http) Dalej to juz byla czarna magia, cos jakies zabezpieczenia, i inne bajery. Punkty dostepu zgodne w routerze i kompie. Wiem ze dzwonia ale nie wiem w ktorym kosciele wiec przydalby sie ktos kto sie tym profesjonalnie zajmuje... Tak czy owak jutro bede dalej szukal.



Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Inne serwisy: IFD