Skocz do zawartości




Zdjęcie

BIAŁKA


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

Katalogi.pl

Katalogi.pl
  • Bywalec

#1 wiertarka

wiertarka

    1

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 16 marzec 2004 - 22:11

Witam zwracam sie do was z prosba :posiada moze ktos z was jakis referat na teamt BIAŁEK ? prosze was naprawde o pomoc mam dopuszczajacy na polrocze a licze naprawde na wiecej w 3kl gim... Do tej pory szlo mi naprawde lepiej z chemi. Nauczyciel zobaczyl ze sie przykladam i dal mi taki referat. Przyznam ze chce pojsc troche na latwizne i "wykorzystac" was ale mozliwe ze posiada ktos takowy referat prosze o kontakt na gg 2733447 lub mail milerr@op.pl

#2 wiertarka

wiertarka

    1

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 16 marzec 2004 - 22:15

chcialem przeprosic za pomylke zamiast w dziale przedmiotow scislych dalem w humanach SORKA prosze jakiegos moderatora o przeniesienie tego tematu

#3 wiertarka

wiertarka

    1

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 16 marzec 2004 - 22:17

sory za pomylke w zly dzail wsadzilem mialo byc w scislych :D prosze jakeigos moderatorao przniesienie

#4 JoeWeider

JoeWeider

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 3051 postów

Napisano 16 marzec 2004 - 22:30

1. http://www.ufd.pl/temat1745/
2. http://www.ufd.pl/temat204/

#5 kgr

kgr

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 17 marzec 2004 - 12:38

http://wiem.onet.pl/wiem/0109e0.html

może i się coś przyda z tej stronki...


#6 agucia

agucia

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1141 postów

Napisano 17 marzec 2004 - 18:26

Może to ci sie przyda, znalazłam to w kompie

Właściwości i budowa białek.
Dotychczas nie poznano żadnego układu biologicznie czynnego, który nie zawiera białek. W ustroju dorosłego człowieka stanowią średnio 56% suchej masy ciała. Skład białek: C, H, O, N, S, P.

Wykrywanie aminokwasów w białku - aminokwas podgrzany z nihydryną barwi się na niebiesko. Wiązanie CO z NH - wiązanie peptydowe. Tworzenie tych wiązań (budowa białek) wymaga energii z zewnątrz. 2-10 - oligopeptydy, 10-100 - polipeptydy, 100-­ - białka.
Reakcja polikondensacji - tworzenie cząsteczek olbrzymów z wydzielaniem cząsteczek wody. W przeciwieństwie do reakcji polimeryzacji, gdzie się nic nie wydziela.

Struktura białek wykazuje cztery stopnie złożoności: I-rzędowa – liniowe ułożenie aminokwasów, II- rzędowa- zwinięcie struktury I-rzędowej w helisę alfa lub beta, III-rzędowa - organizacja całego łańcucha i fałdowanie helisy w przestrzeni, IV-rzędowa - organizacja kilku łańcuchów.

Ścinanie białka zachodzi pod wpływem a) temperatury - trwałe, B) alkoholu. Pod wpływem kwasu azotowego białko ścina się i żółknie (nitrowanie białka). Ze stężoną zasadą białko kurze ścina się jak kisiel. Denaturacja - ścinanie nieodwracalne. Pod wpływem soli białko się ścina (wysalanie) a po dodaniu wody rozpuszcza - reakcja odwracalna. Wysalanie stosuje się w konserwacji mięsa i ryb.

I 2 praca

Białka można wykryć dwoma sposobami. Za pomocą reakcji Biuretowej i ksantoproteinowej:
- Reakcja biuretowa polega na zmieszaniu białka z mieszaniną roztworu siarczku miedzi (II) i wodorotlenku potasu. W obecności białka ten roztwór zabarwia się na fioletowo-czerwony kolor, a w przypadku obecności polipeptydów na purpurowo
- Reakcja ksantoproteinowa jest to reakcja białek z kwasem azotowym (V), w wyniku której pojawia się żółtopomarańczowe zabarwienie roztworu.
Złożoność form oraz wzajemne powiązania wielu funkcji białek sprawia, że wyczerpujące opisanie tej najliczniejszej grupy związków organicznych wydaje się być niemożliwe. Związki te są powiązane z przeważającą większością procesów zachodzących w komórce. Białka wchodzą w skład wszystkich organelli komórkowych, a także są składnikami wirusów. W sumie jest to króciutki opis tej najszlachetniejszej formy architektonicznej stworzonej przez przyrodę.


Białka -podstawową jednostką strukturalną jest aminokwas glicyna. W skład aminokwasu wchodzi gr. aminowa i kwasowa (karboksylowa). Gdy grupa aminowa jednego aminokwasu łączy się z grupa karboksylowa drugiego aminokwasu tworzy wiązanie peptydowe. W skład cząsteczki białka może wchodzić rożna liczba aminokwasów .białka złożone są z węgla, azotu, siarki. Białka są amfoteryczne mogą być rozpuszczalne w wodzie lub nie. Zależy to od różnej długości łańcuchów i czy są mniej lub bardziej zwierzęce. Jeżeli cząsteczka białka jest wyłącznie zbudowana z aminokwasów jest białkiem prostym, a gdy posiada dodatkowe podskladniki niebialkowe jest złożone. Białka złożone zawierają np.: gr. cukrowe, glikoproteiny, gr.tluszczowe(lipo proteiny), metale (meta proteiny)Białka proste zbudowane z aminokwasow globuralne, fibrylarne(kalogen,
Z białek najważniejsze znaczenie dla komórki maja enzymy, ponieważ pełnią funkcje katalizatorów, to znaczy przyspieszają w komórce reakcje chemiczne. Prawidłowy przebieg reakcji enzymatycznych zależy od wielu czynników, jak np.: stężenie enzymu, temp. oraz odczyn środowiska
Budowa białek . Podstawową jednostką budulcową jest aminokwas zbudowanych z dwóch charakterystycznych grup: grupy aminokwasowej NH2 i gr. Karboksylowej(COOH)
cząsteczki białka powstają przez łączenie się aminokwasów wiązaniem peptydowym w długie łańcuchy

STRUKTURA I, II, III i IV-RZĘDOWA BIAŁEK

Cząsteczki białek wykazują uporządkowanie nazywane strukturą białkową. W czasie syntezy białka w rybosomie powstaje łańcuch zbudowany z aminokwasów ułożonych w określonej kolejności (sekwencji). Jest to struktura I-rzędowa białka. Na skutek oddziaływań między wiązaniami peptydowymi tworzy się struktura II-rzędowa białka. Przyjmuje ona i wykazuje dużą regularność, ponieważ lub strukturę postać spirali- odległości między wiązaniami peptydowymi w łańcuchu są takie same. Struktura III-rzędowa białka powstaje w wyniku oddziaływań między łańcuchami bocznymi aminokwasów. Niektóre białka mogą tworzyć agregaty zbudowane z podjednostek białkowych o strukturze III-rzędowej. Takie zespoły nazywa się strukturami IV-rzędowymi białka (np.hemoglobina).

WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE BIAŁEK : - nie mają charakterystycznej temp. topnienia i temp. rozkładu. Niektóre z nich np. b. Włosów, paznokci są w H2O nierozpuszczalne, inne się w niej rozp. Takim wodnym roztw. jest białko jaja kurzego.




Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Inne serwisy: IFD