Skocz do zawartości




Zdjęcie

[B] produkcja insuliny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

Katalogi.pl

Katalogi.pl
  • Bywalec

#1 Daga889

Daga889

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 33 postów

Napisano 11 grudzień 2005 - 18:09

Uzasadnij dlaczego insulina produkowana metodami biotechnologicznymi jest bardziej bezpieczna w stosunku od insuliny otrzymywanej z trzustek zwierzęcych.


Wskaż zasadnicza przyczynę powszechnych zakazów moralnych i prawnych skierowanych przeciw małżeństwom osób bliskospokrewnionych.

Z góry dziekuje za pomoc :*

#2 vogue

vogue

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 11 grudzień 2005 - 19:26

Do niedawna wytwarzano insulinę wyłącznie z trzustek zwierząt rzeźnych: bydła i świń. Skomplikowany proces ekstrakcji pozwalał w rezultacie na produkcję insuliny wołowej lub wieprzowej. Aby zapewnić wystarczającą ilość insuliny dla jednego pacjenta w ciągu roku, potrzeba około 7 kilogramów trzustki zwierzęcej. Jest to więc bardzo cenny lek, którego produkcja dużo kosztuje.

Dzięki osiągnięciom inżynierii genetycznej i biotechnologii w latach osiemdziesiątych do wytwarzania insuliny ludzkiej wykorzystano bakterie Escherichia coli, na co dzień bytujące w naszym przewodzie pokarmowym, oraz zwykłe drożdże piekarskie. Cała sprawa w największym skrócie przedstawia się następująco: do komórek bakterii lub drożdży w warunkach laboratoryjnych wprowadza się wyizolowany wcześniej ludzki gen kierujący produkcją insuliny; od tego momentu zmienione mikroorganizmy oprócz swoich białek zaczynają produkować ludzką insulinę. Ziściło się zatem to, co nie śniło się jeszcze największym fantastom - w leczeniu chorób pomagają "fantastyczne" chimery, których materiał genetyczny jest mieszanką człowieka i bakterii (lub drożdży). Dzięki tym nowym metodom miliony chorych na cukrzycę uzyskało insulinę podobną do tej, którą kiedyś wytwarzała ich własna trzustka.

Insulina wieprzowa różni się od ludzkiej jednym aminokwasem (na 51 ogółem), a wołowa aż trzema. Ma to znaczenie dla szybkości wchłaniania insuliny i rozpoczęcia jej działania. Insulina zwierzęca, zwłaszcza wołowa, może również powodować odczyny alergiczne i zwiększoną syntezę przeciwciał przeciwinsulinowych, ponieważ są one uznawane przez organizm ludzki za obce białko. Takich skutków nie wywołuje insulina ludzka, która powinna być właściwie stosowana przez wszystkich chorych potrzebujących wstrzykiwania tego hormonu.



jesli chodzi o malzenstwa osob blisko spokrewnionych,to chodzi tu przede wszystkim o choroby genetyczne (mutacje w kodzie genetycznym, które nakładają się na siebie u dzieci osób blisko spokrewnionych, które dziedziczą zdegenerowany gen zarówno ze strony ojca, jak i matki);/ze zwiazkow osob blisko spokrewnionych rodzi sie duzy odsetek dzieci uposledzonych/ czy tez zwiekszone prawdopodobienstwo zajscia konfliktu serologicznego.

Zmieniony przez - vogue w dniu 2005-12-11 19:33:27



Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Inne serwisy: IFD