Skocz do zawartości




Zdjęcie

Laptop nie chce się włączyć!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

Katalogi.pl

Katalogi.pl
  • Bywalec

#1 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 18 luty 2007 - 12:51



Mam laptopa Firmy IBM ThinkPad model T21 i mam problem, ponieważ nie chce się włączyć. Bateria już nie była za mocna i kiepsko trzymała. Gdy kabel jest podłączony (tak samo jest z odłączonym) gdy naciskam przycisk włącznika mrygnie na chwilkę lampka z taką bateryjką i na niej są dwie strzałki (patrz zdjęcie) i laptop nie włącza się.Czego to wina proszę o pomoc!


#2 DriverMSG

DriverMSG

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1697 postów

Napisano 19 luty 2007 - 01:54

http://komputery.kat...op-t110144.html

Sprawdź to co w tym poście jest.

#3 Marian9012

Marian9012

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 19 luty 2007 - 11:02

Przedewszystkim wyjmij baterię i spróbuj bez
Czy na monitorze się cos pojawia??
następnie wcisnij klawisz F1-trzymaj wcisnięty i spróbuj go wystartować powerem.
Jak to nie pomoże:wyjmij wszystkie pamięci RAM i odpal on ma myslę RAM na pokładzie 32MB jeśli nie to zostaw jedną a póżniej je zamień.
Wyjmij baterię systemową będzie pewnie w kieszeni gdzie jest RAM i pomierz jej napięcie musi być conajmniej 2,8V nowa ma 3,2V.
Twojego modelu nie znam ale miałem IBM 600E i troche orientuję się w IBM.
Mogł nawalić Ci inverter wtedy na monitorze nic prawie nie widać ale bardzo słabo tak poprostu nie ma podswietlenia.Sprawdz wentylator procesora czy nie jest zablokowany.Przyczyn moze byc wiele np zalanie klawiatury wtedy płyta do wymiany itd ,itd
Dodam .że miałem kiedys przypadek jak się okazało- tak był uszkodzony HDD że laptop wogóle nie chciał wystartować i wyjęcie go umozliwiło odpalenie do momentu zgłoszenia braku HDD wstawienie nowego i postawienie Win zakończyło problem.

Zmieniony przez - Marian9012 w dniu 2007-02-19 11:08:28

#4 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 19 luty 2007 - 18:06

Bede probowal:)

#5 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 08:11

C.D.
Kupilem sobie nowego laptopa:) 3 dni temu z ciekawości właczylem tego zloma i odpalil!!! Nie wiem co i jak ale dzialal do wczoraj wieczora. Ale juz postep bo wiem czego to wina. MOze ktos bedzie wiedzial? Mialem właczonego i kiedy zamknąłem obudowe i otworzylem zobaczylem ze laptop przechodzi do tak jakby stanu czuwania, ze po otwarciu sie szybko właczy, ale w tym problem ze sie nie właczyl!! czego to wina?

#6 Marian9012

Marian9012

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 08:25

A czy była w nim bateria,czy nie jest uszkodzona,czy był podłaczony pod sieć 220V czy pojawia się jakiś komunikat na matrycy,czy próbowałeś przytrzymać pare sekund przycisk power duzo jest sposobów i przyczyn takiego stanu.Możesz takze skorzystać z klawisza Fn + klawisz uspienia nie wiem który tam Masz gdzieś na górnych klawiszach

#7 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 08:32

Bateria chyba nie jest uszkodzona, ponieważ kilka minut trzyma. Probowalem z tym Fn+wszystko co sie dalo:P Wlacznik naciskalem z 100000 razy trzymalem dluzej i nic:( Nic na matrycy sie nie pojawia bo nie chce sie wlaczyc

Zmieniony przez - menlogon w dniu 2007-03-20 08:32:36

#8 Marian9012

Marian9012

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 09:13

Jesli bateria trzyma kilka minut to prawdopodobnie jest walnieta mozna zregenerować ale to osobny temat.a próbowałeś ja wyjąc i podłaczyć kompa pod 220 V i odpalić a czy jakieś diody sie zapalają ??Jeśli to nie pomoże to HDD jest dobry moze uszkodzone sa pamięci Ram wyjąc wszystkie i spróbować odpalić lub wyjmować po jednej wszystko zależy czy na pokłądzie jest RAM i ile jest kości.

Zmieniony przez - Marian9012 w dniu 2007-03-20 09:16:24

#9 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 12:50



Wyjmowalem pamieci ram to samo. Bez baterii tak samo nic. Dioda sie zapala jedna, ale to tylko mrygnie. Dołaczam zdjecie naktorym jest zaznaczone ktora dioda mrygnie po nacisnieciu przycisku włacznika


#10 Marian9012

Marian9012

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 13:01

A próbowałeś wcisnać F1 trzymać i wcisnac równocześnie power jeśli nic się nie stanie to chyba umarł.Jeszcze co jest mało prawdopodobne jak Ci się chce wyjmij z niego HDD i odpal jak nie to serwis-Dos powinien iść a wentylator procesora nie jest przypadkiem zablokowany mechanicznie ??To co podaje to podstawa jak nie pomoze to jest poważne uszkodzenie na płycie.Jeszcze dwie sprawy czy zasilacz daje prawidłowe napięcie zgodne z tym co pisze na jego tabliczce i druga sprawa pod klapką pamięci RAM powinna byc bateria od podtrzymania pamięci zmierz jej napiecie powinno być nie mniej jak 2,8V nowa ma 3,15 V-gdyby ta bateria miała zwarcie system nie ruszy wogóle rzadki przypadek ale zdarza się.

Zmieniony przez - Marian9012 w dniu 2007-03-20 13:08:05

#11 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 16:39

Probowalem wszystkiego i nic. Wlasnie godzine temu oddalem do serwisu:P ciekawe co mi powiedzą:) Jak cos to poinformuje czego to byla wina!

#12 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 16:42

Cos pisales wczesniej o regeneracji baterii! Jak mozna ja regenerowac domowym sposobem?

#13 Marian9012

Marian9012

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 510 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 18:36

W każdej jest licznik który zlicza ilośc cykli ładowań jesli nie jest przepełniony mozna samemu kupic ogniwa pojedynczo i wlutować w miejsce starych jeśli natomiast licznik będzie przepełniony wymagac będzie kasowania i tutaj jest problem mnie udało sie zregenerować z 3 dwie baterie z całkowitym powodzeniem z jedna był problem.Na allegro reklamuja sie z takimi usługami zawsze taniej a zregenerowana jest czesto lepsza jak leżakowana oryginalna.

#14 vip201

vip201

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1668 postów

Napisano 20 marzec 2007 - 19:16

Mam lapka Toshiby z identycznymi objawami. Odepnij dysk i zobacz czy zaskoczy...u mnie przerwana jest tasma laczaca dysk. Nawet bios sie nie zalacza

#15 kaizen1

kaizen1

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 22 marzec 2007 - 20:09

poodlanczaj wszystko. tzn wyciagnij naped, dysk, baterie. sprobuj wlaczyc, jezeli sie uda wsadzaj pojedynczo i po kolei.
Ja tak mialm z dellem.

Pozdrawiam serdecznie

Dariusz Lite-On www.micros.com.pl

#16 menlogon

menlogon

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 339 postów

Napisano 05 kwiecień 2007 - 12:31

Oddalem laptopa do naprawy i krzykneli mi 250-300 zł xd. nie zgodzilem sie na naprawe. a pozniej do mnie dzwonią czy nie chce sprzedac za 250 zł tego laptopa. Znam działanie sklepów komputerowych... bo moj braciak ma xd tylko nie zajmuje sie laptopami. pewnie usterka warta z 50 zł a chca przyciac kasy bo jestem mlody i sie nie znam. pzdr

#17 lordgustav

lordgustav

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 19 maj 2007 - 23:00

Cześć.
Miałem ten sam problem kolego i po wielu próbach udało mi sie wade wyeliminować.Przyczyną jest gniazdo od ładowarki które robi zwarcie na płycie.Gniazdo jest bezpośrednio połączone z baterią i dlatego laptop nie odpala po wyjęciu baterii.Gniazdo należy wylutować oraz wlutować nowe.Koszt niewielki około 10 zł.
Sewisowe cwaniaczki :) Śmierć frajerom !!! Pzdr

#18 lordgustav

lordgustav

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 20 maj 2007 - 01:00

Jeżeli sam nie podejmiesz się wymiany gniazda,to zawsze możesz podejść do serwisu i przyciąć kozaka że znasz usterke.5 dyszek to MAX za naprawe.

#19 okinam

okinam

    1

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 07 październik 2009 - 23:10

Proszę o pomoc. Po problemach z systemem z powodu złośliwego wirusa i próbie wgrania nowego laptop zamilkł.:((( szerzej-pod koniec instalacji wyskoczył komunikat coś o niezgodnej sumie początkowej i końcowej(niestety nie przytoczę dokładniej).po dłuższej chwili zawieszenia z pokaźnym niebieskim komunikatem został wyłączony i ponownie uruchomić się nie chce.nie pomogło wyciągnięcie baterii.Świeci się tylko na niebiesko mała dioda obok przycisku CD.przycisk "ON" nie świeci się wcale. Dziękuję z góry



Similar Topics Collapse

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Inne serwisy: IFD