Skocz do zawartości




Zdjęcie

16-bitowy podsystem MS-DOS. Autoexec.nt, Config.nt lub ntvdm CPU


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 02:16



W związku z tym, że bardzo często wraca temat na forum "16-bitowy ms-dos, autoexec.nt, config.nt lub ntvdm CPU", może ten podwieszony temat choć trochę to ograniczy.

Błąd objawia się następującym komunikatem

#2 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 02:21

Komunikat o błędzie jak wyżej na screenie czyli Ten plik systemowy nie nadaje się do uruchamiania... itd może Ci się przydarzyć gdy nie ma bądź uszkodzony jest któryś z tych 3 plików:

C:\Windows\system32\autoexec.nt
C:\Windows\system32\config.nt
C:\Windows\system32\command.com



Co zrobić aby to naprawić ?
Zaraz 'pod ręką' masz dwa pliki w folderze repair

C:\Windows\repair\autoexec.nt
C:\Windows\repair\config.nt

Więc nic prostszego jak skasować uszkodzone pliki z folderu system32 i skopiować na ich miejsce te z repair,
teraz sprawdzasz czy problem zniknął :)

#3 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 02:23

Jeżeli to nie pomogło konieczna jest wymiana 3 plików z płyty instalacyjnej XP.

Start -> Uruchom -> cmd

i wpisujesz kolejno te linijki zatwierdzając każdą enterem, płyta instalacyjna oczywiście w napędzie CD-ROM ;)

expand litera_twojego_CD-ROM:\i386\autoexec.nt_ c:\windows\system32\autoexec.nt
expand litera_twojego_CD-ROM:\i386\config.nt_ c:\windows\system32\config.nt
expand litera_twojego_CD-ROM:\i386\command.co_ c:\windows\system32\command.com

#4 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 02:27

Jeżeli używasz Total Commandera wymiana jest jeszcze prostsza, pliki na płycie instalacyjnej są spakowane autoexec.nt_, config.nt_, command.co_ (dlatego wyżej z konsoli trzeba użyć komendy expand). Total pozwala wejść w te pliki i umożliwia przeciągnąć każdy z nich już w orginalnej postaci do folderu system32.

linki z total commanderem gdybyś szukał, do wyboru %)
http://www.idg.pl/ft...20/tcmdr603.exe
http://files.letoltes.com/rendszer/tcmdr603.exe
http://tjm.no-ip.org/kfd/tcmdr603.exe

#5 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 02:29

Gdybyś nie miał płyty instalacyjnej to pliki autoexec.nt i config.nt możesz stworzyć samemu,
command.com niestety musi być z płyty.



Wklej poniższy tekst do notatnika i zapisz plik jako autoexec.nt

@echo off
lh %SYSTEMROOT%\system32\mscdexnt.exe
lh %SYSTEMROOT%\system32\redir
lh %SYSTEMROOT%\system32\dosx
SET BLASTER=A220 I5 D1 P330 T3



Wklej poniższy tekst do notatnika i zapisz plik jako config.nt

dos=high, umb
device=%SYSTEMROOT%\system32\himem.sys
files=40


Możesz też ściągnąć gotowe pliki pobrane z XP Pro
http://art.gda.w.interia.pl/autoexec.nt
http://art.gda.w.interia.pl/Config.nt

Zmieniony przez - Sebart w dniu 2004-12-24 02:31:09

#6 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 02:31

Jeżeli coś ci dalej szwankuje w tej sprawie pisz tutaj :)

#7 gregor58

gregor58

    Perm Ban

  • Members
  • PipPipPip
  • 16208 postów

Napisano 24 grudzień 2004 - 09:55

http://komputery.kat...mat34948/#post3
Problemu cd

#8 paro1

paro1

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 postów

Napisano 26 grudzień 2004 - 16:45

dzięki zrobiłem tak jak mi kazałeś zaznaczyłem te pliki tylko do otczytu zkopiowałem je iteraz wrzystko chodzi dzięki bardzo

#9 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 26 grudzień 2004 - 17:31

A ja o przypisaniu właściwości tym nowo zgranym plikow jako 'Tylko do odczytu' (Read-Only) zapomniałem napisać, racja ważna rzecz :)

#10 paro1

paro1

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 postów

Napisano 27 grudzień 2004 - 19:46

masz soga odemnie za dobrą radę pomusz mi w jednej sprawie wgrał mi się drugi programxp pro na dysk d a mam już na c zformatowałem d ale i tak przy otpolaniu compa wyskakuje mi napis że mam dwa systemy do wyboru ale mam tylko jeden na c co mam zrobiś żeby system otpalał odrazu z c proszę o pomoc

#11 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 27 grudzień 2004 - 19:55

Start -> uruchom -> msconfig -> sprawdź ścieżki i skasuj złą
http://komputery.katalogi.pl/temat35122/#post6

#12 paro1

paro1

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 postów

Napisano 27 grudzień 2004 - 20:39

sprawdziłem i wyskoczyłmi napisże jedna ścieszka nie nadaje śię to ją usunełem uruchomię kompa ponownię i zobaczę tylko niewiem czy oto chodziło

#13 paro1

paro1

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 70 postów

Napisano 28 grudzień 2004 - 06:36

pomogło usunełem tą druga opcję teras odpala odrazu z c dzięki jesteś niesamowity pomogłeś mi skutecznie dwa razy masz soga odemnie dzięki a tak wogule może pomorzesz mi w trzeciej sprawie w temacie mam problem z xp tam wrzystko napisałem w tobie siła poradz czekam na pomoc

#14 arturo89

arturo89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 postów

Napisano 07 styczeń 2005 - 14:53

A mi wyskakuj ze "nie moze odnalezsc pliku SHELL.DLL" co mam zrobic

#15 Sebart

Sebart

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 7751 postów

Napisano 07 styczeń 2005 - 19:22

Trzecia wypowiedź od góry ;)

Start -> uruchom -> cmd i płyta instalacyjna w napędzie
expand litera_twojego_CD-ROM:\i386\Shell.dl_ c:\windows\system32\Shell.dll


#16 arturo89

arturo89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 37 postów

Napisano 08 styczeń 2005 - 10:31

Lap Soga !! Dziala :D

#17 banan881

banan881

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 55 postów

Napisano 17 styczeń 2005 - 11:06

sebart mam problem . zrobiłem tak jak mówiłeś i działa ,ale po ponownym uruchomieniu komputera znowu wyskakuje mi ten błąd i muszę od nowa wklejac ten plik autoexec . Co zrobić ?

#18 gregor58

gregor58

    Perm Ban

  • Members
  • PipPipPip
  • 16208 postów

Napisano 17 styczeń 2005 - 11:09

A dałeś we właściwościach "tylko do odczytu" ?

#19 haiducii

haiducii

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 36 postów

Napisano 20 styczeń 2005 - 16:07

a co zrobic jezeli juz ten glupi blad nie wyskakuje ale nie chodzi mi program.i tak oto nie moge pracowac w turbo pascal 5.5,turbo pascal 7.0 , free pascal compiler, przez co mam braki z infy.

#20 gregor58

gregor58

    Perm Ban

  • Members
  • PipPipPip
  • 16208 postów

Napisano 20 styczeń 2005 - 16:52

Może dokładniej co się stało ,że nie działają progsy ?

#21 inka-ik

inka-ik

    1

  • Members
  • PipPip
  • 16 postów

Napisano 22 styczeń 2005 - 01:01

a ja zrobilam, jak kazaliscie,ale teraz pojawia sie komunikat
podsystem 16 .. nie mogl uruchomic trybu chronionego. DOSX musi byc w autoexec.nt oraz w sciezce wyszukiwania :(((( i co teraz?

#22 keenek

keenek

    1

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 22 styczeń 2005 - 21:37

Ja mam podobny problem. Po wlączeniu kompa pojawia się problem z plikiem S32EVNT.DLL
Zastosowałam się do powyższych instrukcji (skopiowanie plików z repair, potem skopiowanie z płytki instalacyjnej Windowsa), ale nic nie pomaga, dalej jest tak samo :(
Da się coś z tym zrobić?


#23 sunsun

sunsun

    1

  • Members
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 19 luty 2005 - 13:47

dokladnie, ja mam taki sam problem, zastosowalem sie do wczesniejszych wskazowk ale dalej pojawia mi sie komunikat :
"C:PROGRA~1SymantecS32EVNT1.DLL. Zainicjowanie pliku Dll przez instalowany sterownik urzadzenia wirtualnego nie powiodlo sie. Wybierz przycisk "Zamknij", aby zakonczyc dzialanie aplikacji"
Probowalem przekopiowac ten plik S32EVNT1.DLL. ale moze cos zle robie

#24 sunsun

sunsun

    1

  • Members
  • PipPip
  • 15 postów

Napisano 19 luty 2005 - 16:35

ten uszkodzony plik S32EVNT1.DLL znjaduje sie w folderze system32, ale nie ma go w folderze repair ani na plycie windowsa, wiec nie ma go skad skopiowac

#25 Theo Mateo

Theo Mateo

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 116 postów

Napisano 21 luty 2005 - 15:33

Ok. zrobiłem tak jak kazałeś tylko z dwoma plikami.
Uruchomiłem jeden z programów i zadziałał lecz zaraz mi skaner jakies dwa wirusy znalazł. Ale programy działały. Dzisiaj włączam i zonk. Znowu nie działa.
Hm...




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Pozycjonowanie strony: Virtual Development