Skocz do zawartości




Zdjęcie

16-bitowy podsystem MS-DOS. Autoexec.nt, Config.nt lub ntvdm CPU


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
68 odpowiedzi w tym temacie

#51 woter

woter

    1

  • Members
  • PipPip
  • 13 postów

Napisano 05 październik 2006 - 14:21

Witam!
Pracuję pod systemem Windows XP z programami DOSowymi. Wszystko działało dobrze do czasu gdy kupiłam nową drukarkę nie obsługującą DOSa i podpiętą do USB. Co powinnam zrobić by nadal drukować z tego programu?
Jak drukować na drukarce sieciowej? Czytałam artykuły z helpa dla Winsowsa, ale mi nie pomogły.
Pozdrawiam


#52 Krzys73

Krzys73

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 25 listopad 2006 - 18:52

witam wszystkich jestem tu pierwszy raz i mam problem może ktos mi pomoże.
Chcę uruchomić poprzez zdalny pulpit program dosowy i pojawia mi się błąd NTVDM ale na każdym kompie z osobna program dosowy się odpala bez problemów tylko prz zdalnym pulpicie jest taki problem.Może ktos zna rozwiązanie ?

#53 Pawlicak

Pawlicak

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 04 lipiec 2007 - 23:25

Ej! Mi się teraz włancza okienko, ale po 1 sec wylancza...! Co jest...?
+ jest taki że bez żadnych błędów...

#54 Pawlicak

Pawlicak

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 05 lipiec 2007 - 19:30


Ej! Na 2 Windowsie XP - Komp obok działa! Więc skopiowałem te pliczki config, autoru i commend...ale nie działa!

#55 Pawlicak

Pawlicak

    1

  • Members
  • Pip
  • 4 postów

Napisano 07 lipiec 2007 - 12:27

halo! pomocy!

#56 Krzys73

Krzys73

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 07 lipiec 2007 - 13:15

niestety nie zajmuje się tym tematem przeszedłem na oprogramowanie windowsowe i wszystko działa ok

#57 mati10pl

mati10pl

    1

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 06:55

Mam problem ponieważ nie posiadam płyty z windowsem,i załatwiene jej trwało by długo,a problem musze naprawić jak najszybciej,Prosze bardzo aby ktoś spakowal te 3 pliki config.nt,autoexec.nt i command.com albo chociarz command.com Bardzo was prosze i podał mi tutaj linka.Windows XP

#58 pionaj

pionaj

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 32895 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 06:59

może tu znajdziesz?
http://www.filesearching.com/

#59 mati10pl

mati10pl

    1

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 07:49

Zrobiłem wszystko tak jak napisaliście skopiowałem te 3 pliki z płyty do C:/Windows/System32 , ale błąd dalej występuje.Pomużcie musze to jak najszybciej naprawić.

#60 pionaj

pionaj

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 32895 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 07:55

http://komputery.kat...!!!-t34948.html

#61 mati10pl

mati10pl

    1

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 08:31

Zrobilem wszystko tak jak radziliście ale błąd dalej taki sam.Prosze o pomoc.

#62 mati10pl

mati10pl

    1

  • Members
  • Pip
  • 5 postów

Napisano 08 sierpień 2007 - 09:01

Zrobiłem tak jak pisało na microsoft.pl Teraz otwiera sie okno i po sekundzie znika,ale dalej nic sie nie otwiera tylko Internet Explorer.Szczepionkom anty16 bit bym to naprawił ale niemoge jej uruchomić
bo włancza sie to okno,pomocy.

#63 javelin

javelin

    1

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 26 marzec 2008 - 15:49

A ja mam dalej pewien problem. Kupiłem sobie ostatnio w empiku w promocji "blackhawk down", chciałem zagrać w coś luźniejszego :) . Na początku miałem opisywany błąd autoexeca. Dzięki skopiowaniu autoexeca.nt z "repaira" nie wyskakuje mi już błąd, ale... Instalacja się nie uruchamia. Tzn. jak klikne instaluj albo sam uruchomię setup.exe, to na chwilę pojawia się kochana klepsydra przy kursorze, a potem nic. W menedżerze zadań, w procesach widzę m.in. proces "setup.exe", ale nie zajmuje on nic ani z pamięci ani z CPU... Zeby było śmieszniej - przy zamykaniu systemu albo wylogowywaniu - tuż przed wylogowaniem pojawia się installshield, zaczyna sie proces instalacji... Ale za chwilę komp się wyłącza albo wylogowuje i tyle. Spotkał się ktoś z takim problemem?

#64 dresz1

dresz1

    1

  • Members
  • Pip
  • 3 postów

Napisano 28 grudzień 2008 - 16:17

nei wiem co z tymn dalej zorbilem wszystko tak jak kazaliscie i nic


#65 dibox

dibox

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 08 marzec 2009 - 21:39

F:\CONFIG.EXE
NTVDM CPU:napotkano niedozwoloną instrukcję.
CS:5180 IP:0499 OP:c7 df f7 e7 f3 Wybierz przycisk "zamknij"

mam WIN. XP

O CO CHODZI ?????? POMOCY :)

Zmieniony przez - dibox w dniu 2009-03-08 21:40:57

#66 dibox

dibox

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 09 marzec 2009 - 18:14

zapomniałem dodać błąd wyskakuje przy próbie instalacji z CD
(F:\...to napęd DVD)

Robiłem wcześniejsze zalecenia z forum i dalej kicha.

#67 weronika-l

weronika-l

    1

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 07 kwiecień 2009 - 11:14

ja wyminiłam 2 pliki ale nic nie pomogło...nie wiem gdzie szukac command.com...na jakiej płycie? włożyłam jakąś od xp profesional ale expand nie działa...jest ta opcja zastrzeżona...nie mogę z domu swojej aplikacji command zgrać? pliki wymieniłam na serwerze nie na stacjach.Proszę o pomoc...

#68 luki1455

luki1455

    1

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 08 grudzień 2010 - 14:48



Mam podobny problem-pliki autoexec i config juz wymienialem i sa dobre, niestety przy instalacji asemblera wyskakuje mi podobny komunikat i nie wiem z czym to jest zwiazane: "16-bitowy podsystem MS-DOS, system nie może otworzyć portu COM1 żądanego przez aplikacje " Bardzo proszę o pomoc,z góry dziękuje.

#69 Demarrest

Demarrest

    1

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 13 styczeń 2012 - 22:52

Mam problem z instalacją Fields of Fire War Along the Mohawk. Dodam, że około temu instalowało się bezproblematycznie. Obecnie pojawia się:
"Podsystem Win16 nie mógł uruchomić trybu chronionego DOSX.EXE musi być w AUTOEXEC.NT oraz w ścieżce wyszukiwania."

Tak jest jak ruszam bezpośrednio z setup.exe. Z autostartu płyty odzywa się Comodo Defence+ twierdząc, że aplikacja ntvdm.exe jest niebezpieczna i próbuje zmodyfikować C:\Windows\TEMP\scsE1.tmp

Co do rad odnośnie "Podsystem Win16 nie mógł..." sprawdziłem wszystkie znalezione w internecie możliwości. 3 kluczowe pliki autoexec.nt, config.nt, command.com występują w system32, mają prawidłowe wpisy (przynajmniej pierwsze dwa) i nie znikają. Kopiowałem z katalogu repair, a później dla pewności z płyty instalacyjnej WinXP.
Odpalenie z linii poleceń command.com powoduje pojawienie się w pierwszej kolejności 3 monitów Defence+ o pliku ntvdm.exe jak z autostartem płyty tylko numerki się zwiększają (E3, E4...). Później napis na pasku tytułowym okna zmienia się na Tryb MS-DOS. Na czarnym ekranie jest tylko kursor reagujący na spację i enter, wpisywanych liter nie widać, kliknięcie enter powoduje wyświetlenie ich z tekstem, że nazwa ta nie jest rozpoznawana... Za którymś razem wyskakuje C:\DOCUME~1\USER\_ i już widać wpisywane litery, działają komendy dosowkie.
Całkowite wyłączenie COMODO nic nie zmienia - oprócz tego oczywiście, że nie pokazują się ostrzeżeni.

W grupy autostart nie są uruchamiane żadne programy. Wiersz Run z HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/ przedstawiają się następująco:





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Pozycjonowanie strony: Virtual Development