Skocz do zawartości




Zdjęcie

Instalacja systemu Windows XP


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
341 odpowiedzi w tym temacie

#26 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 29 październik 2005 - 10:28

hymm.. też to kiedyś miałem... włączasz połaczenie.. prawym przyciskiem na te dwa komputerki co się pokażą obok zegarka (to jest połączenie włąśnie ) klikasz na stan --> i tam gdzieś szukasz zabezpieczeń... zaznaczasz żeby nikt nie miał dostępu do kopmputera czy coś takiego... przepraszam że tak nie piszę dokładnie, ale nie pamiętam.. mam neta w lanie i połączenie nie jest u mnie ...

#27 pionaj

pionaj

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 32895 postów

Napisano 29 październik 2005 - 10:36

a to co to jest ?
http://komputery.katalogi.pl/temat69378/

#28 Wienek

Wienek

    1

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 18:07

Witam szanowne grono.
Panowie.
Sprawa jest nie taka prosta w moim przypadku.
Reinstalkę robiłem już ze sto razy pewnie i .................
Nadejszła wiekopomna chwiła.
Proszę o pomoc.
Kumpela przytaszczyła mi jakiś przedpotopowy sokogramofon ( dokładniej z 1994 roku ).
Stwierdziła, że już nie działa ( nie dziwota ).
Odpaliłem i jeszcze mogłem ujrzeć windowsa 93.
Aż mi było szkoda, ( bo to kawał historii, ) ale zaaplikowałem mu format C:
Zadowolony wpakowałem mu w pysk płytkę z XP i, i , i ,............
Tu niecenzuralne słowo.
Dobra spoko wiem w biosie trzeba wskoczyć na ,, "First boot Device" i naciskając kilkakrotnie klawisze "page up" i "page down" ustawiamy w tej opcji "CDROM" „ .
I tu ku mojemu zdziwieniu ujrzałem a raczej nie ujrzałem "First boot Device".
Nigdzie nie widzę miejsca gdzie bym mógł tego parszywego CD-Roma zmusić do zapodania kompikowi staruszkowi XP-ka.
Nawet na starcie w dosowych komunikatach też jest coś, że CD-rom no valid itd.
Wierzę, iż dla was Panowie to betka.
Co robić?
Pozdrawiam.




Ustawienia w bios`ie:

1. Aby dostać się do bios`u, podczas uruchomiania komputera naciskamy bez przerwy przycisk wskazany w komunikacie (podczas uruchamiania) " Press DEL to enter SETUP" czyli naciskamy klawisz Delete (na niektórych płytach głównych jest to klawisz F2)
2. Korzystając ze strzałek ŕ ß najeżdżamy na pozycję "Advanced BIOS Features" i klikamy enter.
3. Naszym oczom ukazało się okno konfiguracji zaawansowanych funkcji Bios`u, a w nim kolejno napędy bootowania: pierwszy, drugi i trzeci. Najeżdżamy na opcję "First boot Device" i naciskając kilkakrotnie klawisze "page up" i "page down" ustawiamy w tej opcji "CDROM". Dzięki temu nasz PC będzie teraz początkowo szukał systemu na dysku CD
4. Wracamy teraz do głównego okna bios`u (klikamy ESC). Za pomocą strzałek zaznaczamy "Save & Exit Setup", co oznacza po polsku "Zapisz i opuść program". Wciskamy klawisz Enter. Na ekranie pokazuje się opcja czy naprawdę chcemy opuścić program wraz z zapisaniem wszystkich wprowadzonych zmian. Klikamy na literę Y - Yes (z ang. Tak). Wkładamy do napędu CD płytę z systemem Windows i klikamy na Enter.



#29 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 18:43

hymm.. dziwne, CD powinien być normalnie akceptowany jako napęd pierwszy... jednak szczerze Ci powiem że jeśli to komputer z roku 1993 to nie zainstalujesz tam XP`ka.. nie będzie działał, najlepszym wyborem będzie Win95 lub Win98

#30 Wienek

Wienek

    1

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 18:52

Witam kolegę.
Pies trącał XP-ka.
Cokolwiek mam załadować.
Lecz jak załadować cololwiek nawet WIN 98 jeśli CD-ROM po załadowaniu płytki zamyka szufladę i nic się nie dzieje.
W biosie nie mogę nic wskurać bo nie ma "First boot Device".
Gdzie włączyć ten pioruński CD-ROM.
Lub co zrobić innego.
Dzięki za zainteresowanie moim problemem.


#31 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:09

Skopiuj te pliki (rozpakowane) http://chochlik_89.w...ia.pl/Win98.rar na dyskietkę i nadaj jej etykietę BOOT98SE , następnie dajesz bootowanie w biosie z dyskietki i tak jak kolega opisał na pierwszej stronie na dole samym (o ile dobrze pamiętam)

#32 Wienek

Wienek

    1

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:21

Dzięki.
Dziś już nie żdąrzę zrobić więcej niż przygotować dyskietkę ale wielkie dzięki za pomoc.
Jutro działam.
Iak będą kłopoty mogę jeszcze was podręczyć o pomoc?
Pozdrawiam.


#33 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:29

pewnie że możesz .. jak tylko będę w stanie to pomogę

#34 Wienek

Wienek

    1

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:33

Tylko jak ja to wepchnę na dyskietkę?
Jdzie na szybkim łączu a dopiero weszło 46%.
To wielki plik a jak rozumiem skompresowany.
Pozdro.


#35 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:43

to mało zajmuje... po rozpakowaniu troszkę ponad 800kb, ale zrób tak, ściągnij na dysk (przykładowo C: ) i tam na dysku rozpakuj, wszystkie te pliki rozpakowane skopiuj na dyskietkę i tej dyskietce nadaj podaną wcześniej etykietę.

#36 Wienek

Wienek

    1

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 19:50

Tak właśnie planowałem to zrobić i robię.
Etykieta : BOOT98SE ?



#37 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 11 listopad 2005 - 20:11

zgadza się

#38 ibe

ibe

    1

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 24 listopad 2005 - 19:32

K278 napisal: "Startujemy komputer z Cdromu... po potwierdzeniu kilku ekranów w trybie tekstowym w pewnym momencie instalator zapyta sie nas czy chcemy instalowac system czy przystąpić do naprawy... wtedy potwierdzamy że chcemy instalowac system... później instalator bedzie wyszukiwał czy sa już zainstalowane jakieś systemy operacyjne i jeśli znajdzie już ten sam system, który chcemy zainstalować zapyta sie nas jeszcze raz czy chcemy instalowac od nowa czy przystąpić do naprawy wcześniej zalegającego systemu... i wtedy wybieramy opcje naprawy... ważne jest by opcje naprawy wybrać dopiero przy 2 zapytaniu."

a co jesli ja chce przeinstalowac na innego xpeka?.. tez mi instalator go wykryje i zapyta czy zainstalowac system od nowa?...

#39 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 24 listopad 2005 - 20:13

tak, zapyta, wybierasz co chcesz

#40 pionaj

pionaj

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 32895 postów

Napisano 24 listopad 2005 - 20:21

a co jeżeli instalator powie że nie bedzie instalował bo wersja w kompie jest nowsza od tej na CD ?

#41 Wodzu10

Wodzu10

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 181 postów

Napisano 03 grudzień 2005 - 18:28

Chcę sformatować kompa pod WnXP. Robiłem to już wiele razy ale tym razem nie mogę. A nie mogę, bo mi nie chce instalki z płyty odpalić po uruchomieniu kompa. W BIOS-ie ustawiłem jako pierwszy napęd CDROM i powinno przy uruchamianiu pokazywać komunikat "dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD". Tam tego nie ma! Pierwszy raz widzę, że nie ma czegos takiego. Help!

#42 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 03 grudzień 2005 - 20:51

Zrób tak jak opisał bpm na pierwszej stronie tematu... Pionaj, co do Twojego przypadku to naprawdę nie wiem co zrobić.. chyba instalka spod dosa pozostaje ?

#43 Wodzu10

Wodzu10

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 181 postów

Napisano 04 grudzień 2005 - 13:17

W BIOS-ie mam wszystko poustawiane tak jak jest napisane w temacie.

#44 wow89

wow89

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 1838 postów

Napisano 04 grudzień 2005 - 13:24

Sprawdź może inną płytę ? może tej nie chce odczytać, ale sformatować możesz tak jak opisał na dole strony pierwszej bpm

#45 mojzych

mojzych

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 220 postów

Napisano 15 grudzień 2005 - 23:03

Cześć!!! nie chciałem zakładac nowego tematu wiec pisze tutaj.... na dysku miałem linux'a, podłączyłem go do mojego kompa i chciałem sformatowac i wgrac winde. Sformatowało sie... extra, nawet instalator windows zaczął działać ale po restarcie (nie moim ale instalatora wind)wyskoczył błąd ze wystąpił problem z konfiguracją dysku... o co chodzi? bardzo prosze o pomoc!!!

#46 mojzych

mojzych

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 220 postów

Napisano 16 grudzień 2005 - 07:59

oto słowo w słowo co wyskakuje:
nie mozna uruchomic systemu windows z powodu sprzętowego błędu konfiguracji.
nie mozna dokonać odczytu ze wskazanego dysku startowego.
sprawdź ścieszke oraz dysk.
sprawdź w dokumentacji systemu windows oraz w instrukcji obsługi sprzętu dodatkowe informacje na temat konfiguracji dysku.

#47 gregor58

gregor58

    Perm Ban

  • Members
  • PipPipPip
  • 16208 postów

Napisano 16 grudzień 2005 - 08:46

Ściągnij http://www.csk.pl/~c..._BootDisk35.zip
zrób dykietke,zbotuj z niej kompa,uruchom Partition Magic,usuń wszystkie partycje,zrób je od nowa ,sformatuj(dla xp ntfs)i instaluj .


Zmieniony przez - gregor58 w dniu 2005-12-16 08:49:55

#48 mojzych

mojzych

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 220 postów

Napisano 16 grudzień 2005 - 17:06

No ok zrobiłem, ale... dysk, z którym mam problemy pochodzi z innego kompa (oznaczmy nr1 ). Przeniosłem dysk i zastosowałem sie do twoich poleceń tylko, ze na innym komputerze(nr2)... wgrałem windowsa xp i wszystko działa jak nalezy. Problem powraca wraz z momentem odpalenia tego dysku na kompie(nr1), z którego pochodzi... Wprowadziłem te oznaczenia, bo powoli sam zacząłem sie gubić. Tym razem napis pojawiający sie na niebieskim tle
jest treści:

"pojawił sie problem i system Windows zostanie zamknięty, aby zapobiedz uszkodzeniu komputera.
jezeli poraz pierwszy widziesz ten ekran błęduStop, ponownie uruchom komputer. Jezeli ten ekran, pojawi sie ponownie wykonaj następujące kroki:

sprawdź czy na komputerze nie ma wirusów. usuń wszystkie nowo zainstalowane dyski twarde i kontrolery dysków twardych. Sprawdź dyski twardy, czy jest poprawnie zainstalowany i skonfigurowany

inf tech.
***STOP: 0*0000007b
(0*F9E49640, 0*C0000034, 0*00000000, 0*00000000)

tak to wygląda... wirusów nie ma, dysko poprawnie zamontowane ale czy kontrolery są ok to nie wiem...
powinienes jeszcze wiedzec, ze komputer był odpalany pierwszy raz...

#49 gregor58

gregor58

    Perm Ban

  • Members
  • PipPipPip
  • 16208 postów

Napisano 16 grudzień 2005 - 17:30

Windows zainstalowany na innym kompie NIE BĘDZIE DZIAŁAŁ chyba ,że obydwa kompy są identycze (ten sam chipset to podstawa itd)
http://support.microsoft.com/kb/324103/pl

Zmieniony przez - gregor58 w dniu 2005-12-16 17:38:43

#50 deino

deino

    1

  • Members
  • PipPipPip
  • 17164 postów

Napisano 16 grudzień 2005 - 19:04

e tam, nieprawda

kilka razy mi dzialal, rozne plyty, rozne pamieci, tylko procek najczesciej byl ten sam. co prawda czesto sie plul, ze czegos mu brakuje, ale to mozna bylo doinstalowac.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


Pozycjonowanie strony: Virtual Development